wtorek, 30 marca 2021

Rzeżuchę siej i jedz!

 

Rzeżucha nie tylko od święta

 


Rzeżucha to roślina kojarząca się wszystkim z okresem wielkanocnym ,kiedy wykorzystuje się ją głównie jako element ozdobny wielu świątecznych dekoracji. Tymczasem jest ona także skarbnicą wielu witamin i pierwiastków, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.

 

Rzeżucha, znana również jako pieprzyca siewna, pochodzi z 

północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji.   

Do Europy dotarła w starożytności, gdzie hodowano ją w Grecji i w

Rzymie.

 

Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C,B, A, K, E. Zawiera również łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Do naszego organizmu dostarcza także fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu i wielu innych ważnych dla organizmu pierwiastków.


Właściwości rzeżuchy:


- wpływa na prawidłowe widzenie

- odmładza i poprawia wygląd skóry i włosów

- pomaga zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych

- chroni przed cukrzycą i przeziębieniami

- wzmacnia i oczyszcza organizm

- pomaga w profilaktyce i leczeniu osteoporozy w szczególności tym

 nie tolerującym mleka i przetworów mlecznych

- przeciwdziała anemii

- pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i chroni układ sercowo-naczyniowy

- wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Święta majowe w skrócie