Rzeżucha nie tylko od święta
Rzeżucha to roślina kojarząca się wszystkim z okresem wielkanocnym ,kiedy wykorzystuje się ją głównie jako element ozdobny wielu świątecznych dekoracji. Tymczasem jest ona także skarbnicą wielu witamin i pierwiastków, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Rzeżucha, znana również jako pieprzyca siewna, pochodzi z
północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji.
Do Europy dotarła w starożytności, gdzie hodowano ją w Grecji i w
Rzymie.
Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C,B, A, K, E. Zawiera również łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Do naszego organizmu dostarcza także fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu i wielu innych ważnych dla organizmu pierwiastków.
Właściwości rzeżuchy:
- wpływa na prawidłowe widzenie
- odmładza i poprawia wygląd skóry i włosów
- pomaga zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych
- chroni przed cukrzycą i przeziębieniami
- wzmacnia i oczyszcza organizm
- pomaga w profilaktyce i leczeniu osteoporozy w szczególności tym
nie tolerującym mleka i przetworów mlecznych
- przeciwdziała anemii
- pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i chroni układ sercowo-naczyniowy
- wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz